Pitääkö syödä 6x päivässä?

Nuorena jaksoi painaa pidempää päivää parilla aterialla, eikä se niin haitannut vaikka nälkä huimasi illalla. Oli muka ollut niin kiire koko päivän. Nuorena aineenvaihdunta on erilainen ja se muuttuu kun ikää karttuu. Aineenvaihdunta muuttuu ehkä ensimmäisen kerran noin 40 vuotiaana ja voi tulla yllätyksenä - se että ei voi enää syödä tai jättää syömättä kuten ennen.  Lisäkilot voivat hiipiä hitaasti mutta varmasti paikalle ja elimistö reagoi stressin määrään ja yllättäen myös unettomuuteen. Kiloja kertyy kun ei syö silloin kun kuluttaa ja yöunet jäävät vähemmälle. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja lopulta tulee erilaisia lisäoireita, kuten väsymys, hiustenlähtö, elimistö ei enää palaudu rasituksesta kuten ennen jne.

Mitä jos onkin niin, että pitäisi syödä silloin kun kuluttaa ja mielellään vain silloin kun tulee nälkä? Ja että vatsalle pitää antaa välillä paastoaikaa? Pidän edelleen aamupalaa päivän tärkeimpänä ja väitän, että kaikista ihanista suosituksista huolimatta jokaisen elimistö reagoi ohjeisiin vähän eri tavoin. Siinä missä traineri laskee ja suosittelee, että pitäisi syödä tietty kalorimäärä ja tiettyyn aikaan, se toimii toisille ja toisille ei. Siksi ohjeet ovat suosituksia- ja jokaisen pitäisi vain testata mikä sopii itselleen parhaiten.  Siinä missä toisen maha pyytää lihaa toisen vatsa ei sulata sitä tai se tuntuu jopa aiheuttavan erilaisia kipuja niveliin tai lihaksiin.

Kuvan aamupalassa on 
Mukillinen teetä, noin 2 dl + 1 tl ruskeaa sokeria
Lasillinen sokeritonta tyrnimehua,
2 palaa näkkileipää, voita, 2 siivua juustoa ja kurkkua
noin 2dl jugurttia, vadelmia, 1/2 banaani, 1 rkl kookosjauhetta
Kuvasta puuttuu lasillinen vettä - suosittelen sitä aamulla ensimmäisenä.

Kuvan aamupala on melko kevyt, siinä ei ole toisille riittävästi proteiinia ja sen voi ottaa esim. korvaamalla jogurtin ja marjat raejuustolla.

Kalorit: jogurtista tulee noin 200-250g, näkkärit noin 90kcal, mehu noin 30 kcal, ja tee+ sokeri= noin 10 kcal. Yhteensä noin 300-400 kcal.

Kuva: aamupala, Ruokajuttuja -blogi, 2018.

Kuva: vitamiini, vadelmat, Ruokajuttuja blogi, 2018


Soijarouheella puhtia päivään

Jos ruoka ei selvästi maistu, eikä varsinkaan liha, voi kokeilla soijarouhetta. Siitä saa helposti maukasta ruokaa. Soijassa on proteiinia ja B- vitamiineja. Kuvan keitossa on 1) pussillinen pakasteesta löydetty Peruna & Keittokasvis -sekoitus, joka ei ole perinteinen kuutisoppa-aines vaan kunnollinen melkein kilon pussi. 2) Mausteet ja tomaattipyre tai ketsuppi, sekä ruokaöljy ja 3) vaaleaa soijarouhetta alle dl.  Soijarouhe on siitäkin helppo, että sitä ei tarvitse kypsyttää kuten lihaa, se ei ole sikäli raakaa ja se säilyy kuivatuotteena kaapissa ilmatiivissä pussissa pidempään kuin moni muu tuote. Keitto maistuu sekä kesällä että talvella. Voin suositella.

Valmistuu nopeasti,
Kuva: soijatomaattikeitto, Ruokajuttuja blogi, 2018
Laktoositon, 
Vege,
Gluteeniton (siinä missä tutkin, 
että soija on gluteeniton)

Kun aloitat soijan käytön huomioi 
että se todella sisältää proteiinia. Siksi 
sen kanssa pitäisi syödä myös kuituja, 
joka auttaa pilkkomaan sitä.

Soijarouheen
proteiinimääräksi mainitaan
noin 40-50g/ 100 g tuotetta
Kuituja noin 25-30g/ 100g tuotetta.

Tarkista määrät paketin kyljestä 
jos etsit itsellesi sopivaa tiettyä 
suhdetta tai määrää.












Avainsanat: ruokailu, aamupala, soija, soijarouhe, proteiini,

Kuvat: kuvat ovat blogin kirjoittajan omaisuutta ja osa niistä on julkaistu myös Instagram -tilillä
https://www.instagram.com/venlaandvekacafe/







Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahtoa ilman vispilää tai vatkainta?

Tonnikalaa ja riisiä

KUUMA! Jäätelö lihottaa?